#Owoce od zawsze stanowiły istotny element zdrowej, zbilansowanej diety.
Ze względu na swoje walory smakowe oraz skład, odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawarte w nich cenne #witaminy i minerały regulują procesy odpornościowe, chroniąc przed zachorowaniem, a zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia organizmu.
Błonnik pokarmowy, jako nie odżywczy składnik owoców wpływa istotnie na perystaltykę jelit, wspomagając procesy oczyszczania organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych, obniża ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe.
Powinniśmy pamiętać, że w żywieniu osób chorych należy dostosować rodzaj oraz sposób podaży owoców do aktualnego stanu zdrowia.
Osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, powinny z rozwagą dobierać asortyment spożywanych owoców, uwzględniając zawartość w nich cukrów prostych. Również sposób przetworzenia w istotny sposób wpływa na wzrost poziomu #glukozy w surowicy krwi.
Warto również w tym miejscu zwrócić uwagę na pochodzenie owoców.
Świeże, pochodzące od lokalnych dostawców, które nie są zabezpieczane przed długim transportem i przechowywaniem, są zdecydowanie lepszym wyborem dla konsumenta.
Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego dnia na naszym Facebooku
https://www.facebook.com/hospicjumzgierz/videos/945681416660148